Deze website is verplaatst naar Data-docent.nlWebvideo over data driven websites en canonieke modellen

De modelleerwijze komt overeen met simulatie, echter wordt er nu geen code gegenereerd maar geïnterpreteerd. Dat betekent dat het canonieke model door de toepassing ingelezen wordt. Soms is dit rechtstreeks mogelijk, in andere gevallen zal een transformatie plaatsvinden naar de interne structuur van de interpretatieomgeving.

In de afgelopen periode heb ik veel ervaring opgedaan met de laatste werkwijze waarbij een transformatie plaatsvindt. De interpretatieomgeving heeft een intern datamodel dat bestaat uit:

  • Formulieren
  • Besturingselementen
  • Menu's
  • Validaties
  • Autorisaties en gebruikers

Het canonieke model wordt met behulp van een beheertool geautomatiseerd omgezet naar de interne structuur. Een voorbeeld van deze interpretator is de website www.architectuurassistent.nl , hieronder een geïnterpreteerd formulier op basis van een aantal besturingselementen.

Ook in deze situatie dient rekening gehouden te worden met geïnterpreteerde en maatwerk functionaliteit binnen de toepassing. Dit stelt eisen aan de werkwijze van de software-architect. Echter kan de ondersteunende tooling hierbij de architect ondersteunen.